Please see the English version below.

‘แกงเขียวหวานไก่’ อาหารขึ้นชื่อของไทย ดังไกลไปถึงต่างแดน แต่แรกเริ่มเดิมที แกงเขียวหวานไก่ เป็นอาหารไทยจานแรกๆ ที่มีการใส่กะทิเข้าไป ด้วยความพิเศษของกลิ่นหอมเครื่องแกง รสกะทิกลมกล่อม ทำให้ไม่เผ็ดจนเกินไป ไม่ว่าจะทานคู่กับข้าวสวยร้อนๆ หรือขนมจีน ไข่ต้ม ถูกปากทั้งเด็กและผู้ใหญ่

ingredient

ส่วนผสม (สำหรับน้ำพริกแกงเขียวหวาน)

  • พริกขี้หนูสวน สีเขียว 150 กรัม
  • กระเทียม 1 หัว
  • หอมแดง 3 หัว
  • ข่าขนาดเท่านิ้วหัวแม่มือ 1 ซีก
  • รากผักชี 5 ต้น
  • ผิวมะกรูด ¼ ช้อนชา
  • ตะไคร้ 2 ต้น
  • พริกไทยขาว 1 ช้อนโต๊ะ
  • ลูกผักชี 1 ช้อนชา
  • ยี่หร่า 1 ช้อนชา
  • เกลือ 1 ช้อนชา
  • กะปิ 1 ช้อนโต๊ะ
  • หรือ เครื่องแกงเขียวหวานสำเร็จรูป

ส่วนผสมอื่น

  • เนื้ออกไก่ หั่นหนา 1 กิโลกรัม
  • น้ำเปล่า 2 ถ้วย
  • หัวกะทิ 2-3 ถ้วย
  • มะเขือเปราะ 6-10 ลูก
  • โหระพา 6-10 ต้น
  • พริกชี้ฟ้าแดง 2 เม็ด
  • ใบมะกรูด 1 กำมือ
  • เกลือ ½ ช้อนชา

ขั้นตอนเตรียมพริกแกง

  1. ขั้นตอนแรกในการทำพริกแกงเขียวหวาน ก่อนอื่นเอาเมล็ดออกจากพริกขี้หนูสวน จากนั้นลอกเปลือกกระเทียมและหอมแดง สไลด์ให้บาง ซอยรากผักชีและตะไคร้ให้ละเอียด ขูดผิวมะกรูดเตรียมไว้ นำยี่หร่าและลูกผักชีไปคั่วในกระทะเป็นเวลา 30 วินาทีเพื่อให้ได้กลิ่นหอม
  2. นำส่วนผสมทั้งหมดใส่ในครก ตำให้เข้ากันจนเป็นเนื้อละเอียด
  3. เติมกะปิ ตำต่อให้เข้ากันเป็นเนื้อเดียวกัน จากนั้นพักเครื่องแกงไว้

ขั้นตอนปรุงแกงเขียวหวาน

  1. หั่นเนื้ออกไก่เป็นชิ้นเล็ก ขนาดพอดีคำ
  2. เติมน้ำเปล่า 2 ถ้วยลงในหม้อ ใส่ส่วนผสมพริกแกงและเนื้อไก่ที่เตรียมไว้ลงไปเคี่ยวเป็นเวลา 10 นาที จากนั้นเติมใบมะกรูดฉีก
  3. ระหว่างต้มเนื้อไก่ หั่นมะเขือเปราะเป็น 4 ส่วน ใส่ใบโหระพา และพริกชี้ฟ้าแดงหั่นเส้น
  4. หลังจากต้มต่อเป็นเวลา 10 นาที ใส่กระทิแล้วคนให้เข้ากัน ใส่เกลือ ½ ช้อนชาหากต้องการเพิ่มรสชาติ
  5. ใส่มะเขือเปราะและพริกชี้ฟ้าที่หั่นเตรียมไว้ลงไปต้มประมาณ 2-3 นาที
  6. โรยใบโหระพา ปิดไฟ เสิร์ฟพร้อมข้าวสวย

 

เวลาเพียงแค่ 15 – 20 นาทีก็สามารถเตรียม แกงเขียวหวานไก่ จานเด็ดให้กับคนในครอบครัวได้แล้ว หากส่วนผสมที่ต้องการใช้ในการทำแกงเขียวหวานของคุณมีไม่พออยู่ล่ะก็.. ช้อปง่ายๆ ผ่านเว็บไซต์หลัก HappyFresh ที่เดียวจบ ครบทุกสิ่งที่ต้องการ! ดาวน์โหลดผ่าน App Store หรือ Play Store ได้แล้ววันนี้

ช้อปเลย
***

‘Thai Green Curry Chicken’ The Authentic Thai Food Recipe

‘Gaeng Keow Wan Gai’ or Thai Green Curry Chicken is one of the most well-known Thai dishes. During the early years, Thai Green Curry Chicken was the very first few dishes that contain coconut milk which makes it less spicy. Anyone can eat and pair with many choices such as rice, rice vermicelli, and boiled egg.

For the Thai green curry paste

  • 150 grams Thai chillies, green colour
  • 1 head garlic
  • 3 shallots
  • 1 piece of galangal, about a thumb-sized piece
  • 5 cilantro roots
  • 1/4 kaffir lime peel
  • 2 stalks lemongrass
  • 1 tablespoon white peppercorns
  • 1 teaspoon coriander seed
  • 1 teaspoon cumin seed
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon shrimp paste
  • Or instant green curry paste

For cooking the chicken curry

  • 1 kg of chicken breast meat, cut into thick pieces
  • 2 cups of water
  • 2 – 3 cups of coconut cream
  • 6 – 10 Thai eggplant
  • 6 – 10 stems of Thai sweet basil
  • 2 red spur chillies
  • A handful of kaffir lime leaves
  • ½ teaspoon salt

Instructions

Preparation for the green curry paste

  1. The first step is to prepare green curry paste, removing seeds from Thai green chillies, peel garlic, shallots, galangal, and thinly slice each of them. For cilantro roots and lemongrass, chop them to small pieces. Dry roast the cumin and coriander seeds for about 30 seconds to bring out the aroma.
  2. Put green curry paste ingredients in a stone mortar and pestle. Mix all ingredients together.
  3. Add the shrimp paste and mix it again. Set your green curry paste aside.

Preparation for green curry chicken

  1. Slice chicken breast into bite-sized pieces.
  2. Add 2 cups of water, green curry paste, pieces of chicken, and boil them in a pot for about 10 mins. Add kaffir lime leaves.
  3. Leave the chicken to cook in the pot. Cut the Thai eggplant into quarters. And juliennes the red spur chillies.
  4. After boiling chicken about 10 minutes, add in the coconut cream, stir it well. Add ½ tsp of salt for taste.
  5. Add the Thai eggplant and red spur chillies and boil for a few minutes.
  6. Top with Thai sweet basil, turn off the heat and serve with jasmine rice.

With only 15-20 minutes of preparation, you will have a delicious and authentic Thai Green Curry dish for everyone in the family. If you are looking for some ingredients in this recipe, let HappyFresh help you. Visit the HappyFresh website or download the application on the App Store or Play Store on your smartphone.

Shop Now